Studiosus.nl
Online Scripties & Verslagen

  De Telegraaf 7 weken 17 euro
  Vrij Nederland 8 nummers 8 euro

contacteer de auteur

Weerderivaten Een Analyse van Nederlandse Temperatuurderivaten

Abstract
Dit afstudeeronderzoek richt zich op de prijsvorming van Nederlandse temperatuur futures. Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit future contracten met de temperatuur als onderliggende waarde.

Het hoofddoel van dit onderzoek is het afleiden van de door de markt geŽiste risicopremie uit de beschikbare marktnoteringen. Een mogelijke barriŤre bij deze waardering wordt gevormd door het feit dat de onderliggende index zelf niet verhandelbaar is. Door gebruik te maken van een temperatuurmodel, gebaseerd op de essentiŽle eigenschappen van de temperatuur, kan er een voorspelling plaatsvinden. Een verwachting van de onderliggende index kan vervolgens worden gevormd door gebruik te maken van temperatuurtrajecten gebaseerd op Monte Carlo simulatie. Deze temperatuursvoorspelling kan onder bepaalde voorwaarden gelijk worden gesteld aan de temperatuursverwachting van de markt. Vervolgens kan de risicopremie uit tien geschikte marktnoteringen worden gekalibreerd.

De resultaten van dit onderzoek laten een sterk wisselende risicopremie zien voor elk van de tien contracten. De laagste risicopremie die resulteert uit de kalibratie is gelijk aan 7 procent terwijl de hoogste risicopremie gelijk is aan 93 procent. Een mogelijke verklaring voor deze sterk wisselende resultaten kan zijn dat de markt nog niet goed in staat is deze nieuwe contracten te waarderen.

Bestand DownloadenStudiosus is een onderdeel van Student&Onderzoek